Reissunaisen reppu: Memphis 2013

Graceland 


by Vintagella @ 2013-04-08 – 01:18:50 GracelandNashvillestä lähdettäessä satoi vettä eikä amerikkalaisten Pantheon -kopio paljon kiinnostanut, sillä iltapäivällä ohjelmassa oli Graceland. Elvis Presley Boulevardia ajettaessa alkoi vatsanpohjassa olemaan perhosia. 
Gracelandin parkkipaikalle saavuttuamme muut jäi rauhassa pyörimään bussin luo, mutta mä ja brittikaveri Lizzie otettiin pikaspurtti lipunmyyntiin ja sieltä suoraan bussiin, joka vei meidät tien toiselle puolelle itse talolle. Miten pieneltä se näyttikään! Pihamaalla mulle tuli ensimmäisenä mieleen se Bruce Springsteenin tarina, jonka mukaan se oli vuonna -76 Memphisissä konsertoidessaan hypännyt Gracelandin matalan aidan yli ja mennyt soittamaan Elviksen ovikelloa. Elvis ei kuulemma ollut kotona vaan Lake Tahoella, ja vaikka Springsteen yritti päästä sisälle kertomalla olevansa se Born To Run -rokkari, talutettiin Springsteen kohteliaasti ulos portista.

GracelandKuuntelin korvalapuista selostusta ja seikkailin huoneissa, jotka oli jätetty sellaiseksi kuin ne 70-luvun lopussa olivat. Tuntui kuin oltaisiin jossain aikapoimussa. Kaikki oli ihan niinkuin olen kuvissa nähnyt. Yläkertaan ei luonnollisestikaan saanut mennä, mutta olohuone, keittiö, jungle room ja biljardihuone olivat juuri sellaisia kuin kuvittelinkin. Mä napsin kuvia, mutta koska salamaa ei saa käyttää ja mun kädet hiukan tärisi, ei niistä kuvista kovin paljon selvää saa. Mä olin niin uppoutunut niihin korvalapuista kuuluviin tarinoihin, etten nähnyt Lizziäkään pitkään aikaan. Talossa on 23 huonetta, mutta se tuntui sisätiloissakin hirmuisen pieneltä.

Vernonin toimiston jälkeen vuorossa oli kokoelmia. Alkuperäisiä asuja oli vaikka millä mitalla ja niitä katsellessa huomasi miten vaikuttava näky Elvis on aikoinaan ollut. Ja miten pieneltä Priscillan häämekko näytti Elviksen puvun vieressä. Trophy room sisälsi lukemattoman määrän kultalevyjä ja muita musiikillisia saavutuksia.

Elvis Aaron PresleyHauta pihamaalla oli täyttynyt kukista ja se hiljensi mut täysin. 
Elviksen haudan vieressä on tietysti vanhempien Gladysin ja Vernonin haudat ja Vernonin äidin Minnien hauta sekä Jesse Garon Presleyn muistomerkki. Elviksen kuolleena syntynyt kaksoisveli on haudattu merkitsemättömään hautaan Tupeloon.

Talon jälkeen vuorossa olivat autonäyttely, lentokoneet, 68′ Special -näyttely ja Hawaji-näyttely. Lisa Marie -niminen lentokone oli varsin vaikuttava näky kullattuine turvavöineen. Olisin helposti saanut kulumaan toisenkin päivän Gracelandissa, mutta Memphisin kuuluisa Beale Street kutsui. 


When I was walking in Memphis.. 


by Vintagella @ 2013-04-09 – 06:52:22Voin lämpimästi suositella Charles Vergos Rendevouz -raflan ribsejä Memphisissä. Veivät kielen mennessään. Tarjoilija oli melko persoonallinen kaveri, joka menun kääntöpuolella esiteltiin seuraavasti: ”Been here since 1963 and he is finally getting a hang of it.” Aterian jälkeen näkyi kyllä naamasta, jos oli valinnut listalta ne kuuluisat ribsit. ”I have bbq sauce on my phone” eräskin totesi.

Memphis tuntuu paljon pienemmältä kuin Nashville, mutta kivoja baareja ja livemusaa Beale Streetiltäkin löytyy. Ekaksi ihailtiin katossa roikkuvia kitaroita Rum Boogie Cafessa, sitten löydettiin tie viereiseen Blues Halliin, jossa esiintyi aivan mahtava livebändi. Brandon Santini vei porukan bluesin säveliin. 
Joku mies vei bändille tippiä ja Santini kysyi mistä päin tipinantaja on. Seuraavan viedessä tippiä Santini kysyi samaa, ja loppujen lopuksi bändin jammaillessa koko baari jonotti viemään bändille tippiä ja hihkaisemaan kaupunki tai maa, josta on tulossa. Aika ovelaa!

Sun Studion EldoradoSeuraavana aamuna otettiin suunnaksi Sun Studio. Kirjaimellisesti suunnaksi, eksyttiin nimittäin hiukan matkalla sveitsiläisen Katjan ja brittiläisen Jolenen kanssa. Ystävälliset poliisit päheässä autossaan onneksi neuvoivat meidät perille. Muita ihmisiä ei Memphisin sillä laidalla siihen aikaan aamusta tullutkaan vastaan. 
Sun Studiolla meille esitteli paikkoja ihana Eldorado Del Rey. Fiilisteltiin taas vanhojen nauhojen parissa Rocket 88:sta alkaen. Hymyilytti erityisesti se äänitys, jossa Elvis repeää nauramaan Carl Perkinsin ilveiltyä lasin takana. 
Kun vihdoin maltettiin hyvästellä Eldorado, mentiin puuvillamuseon kautta Rock & Soul -museoon sekä käytiin katsastamassa Martin Luther King Jr:n kohtalon parveke.

Illalla tanssahdeltiin vaihteeksi rockabillyn tahtiin kun Stunning Cunning esiintyi Blues City Cafessa. Törmättiin tyyppiin, joka väitti olevansa Elviksen 2nd cousin, mutta ei sitä väitettyä yhdennäköisyyttä ainakaan seuraavana päivänä kukaan kuvista nähnyt. Näitä sankareita Memphisissä varmaan riittää. Ja voivat hyvinkin olla kaikki sukua keskenään.

Sata mailia Memphisistä 


by Vintagella @ 2013-04-11 – 02:24:40 TupeloKun kerran pyhiinvaelluksella ollaan, niin kierrellään sitten kunnolla. Seuraavaksi Fordin nokka osoitti kohti Tupeloa eli tiemme vei Tennesseestä Mississippin osavaltioon.
 Se pieni syntymämökki on oikeasti juuri niin pieni kuin kuvissakin. Sen ympärillä oleva puisto on oivallinen piknik-kohde. Lähistölle oli myös siirretty kirkko, jossa Elvis kävi lapsena. Kirkon penkkiin istuttaessa alkoi videoesitys, jossa koko kirkko ikäänkuin täyttyi kansasta 40-luvun vaatteissa ja huomio kiinnittyi erääseen äitiin ja poikaan, jotka istuivat eturivissä. Hienosti tehty katsaus mennesseen. Se rautakauppa, josta Gladys väitetysti suostutteli Elviksen ostamaan aseen sijasta ensimmäisen kitaransa vuonna -46, sijaitsee myös Tupelon pikkukaupungissa. 


2 vastausta artikkeliin ”Reissunaisen reppu: Memphis 2013

    • Jenkeissä on älyttömästi nähtävää, mutta erityisesti Nashvilleä ja Memphisiä suosittelen lämpimästi! Luulen Gracelandin tuntuneen pieneltä siksi, että se oli mulle ennestään niin tuttu kuvista ja tarinoista. Pienikin huone voi näyttää avaralta kuvassa, ja se oikea mittakaava paljastuu vasta paikan päällä. Siinä mielessä se ei tuntunut pieneltä, että huoneita ja nähtävää riitti. Olisin tosiaan helposti voinut kuluttaa siellä toisenkin päivän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.