U-434 sukellusvene Hampurissa

U434Mä olin bongannut venäläisen U-434 -sukellusveneen Hampurin satamassa Fischmarktin edustalla jo ajat sitten, mutta jotenkin siihen tutustuminen vaan jäi ja jäi. Vedessä kelluva ahdas peltipurkki nyt ei sattuneesta syystä ole parasta viikonloppuohjelmaa, jonka mä tiedän. Kunnes vihdoin mulla oli Suomesta vierailulla yksi kaveri, jonka arvelin viihtyvän U-Bootin uumenissa. Ei muuta kuin ahtaanpaikankammo koetukselle ja syvyyksiin!

Eihän tässä sentään luukkuja suljettu tai veden alle menty, mutta koska me valittiin vierailupäiväksi sunnuntai, jolloin Fischmarktissa on nimensä mukaisesti kalamarkkinat, oli siellä sukellusveneessä muutama muukin ihminen. Veikkaisin, että tunnelma oli lähes autenttinen, sillä eri lähteiden mukaan tässä vakoilupaatissa työskenteli aikoinaan jopa 60-80 hengen miehistö.

U-434 on Tango-luokan sukellusvene, rakennettu 1974 ja eläköitynyt 2002. Se näytti päällepäin melko pieneltä, mutta sisällä se tuntui monien ilmalukkojen läpi pujotellessa todella suurelta. Ei edelleenkään tilavalta, mutta nähtävää siellä riitti. Mulla oli vaikeuksia kävellä suorana sen kapeilla ja matalilla käytävillä, joten uskoisin sen miehistöllä olleen jonkin sortin kokorajoitus.

Torpedoja das Bootissa oli näytillä vain pari kappaletta, mutta niille oli varattu aika monta riviä telineitä. Toki niin pitkällä matkalla kuin esimerkiksi Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin on hyvä ollakin vähän eväitä mukana. Hytit kalpenivat ehkä hieman Tallink Siljan vastaaville, mutta koska sukellusveneissä on ilmeisesti aika lämmin, on haju varmaan ollut tässä paatissa ihan samanlainen kuin Silja Europalla aamuyöstä neljän aikaan.

Mä olin kiitollinen siitä kun toisesta oviaukosta kajasti vihdoin valo. Vaikka tämän paatin dieselmoottorit voisi saada vielä käyntiin, mä jättäisin kyllä sen risteilyn välistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.