Pakolaiskriisi

Sieluun sattuu kun oon päättänyt olla riehumatta Facebookissa, ja frendien päivitykset on tällasia:

Jalis

En ymmärtänyt miksi se toivoo lunta kun toiset pelaa jalista. Huuhkajat ainakin tarvitsisivat kaikki mahdolliset vahvistukset, mitä vaan voi saada.

Se itse epäili vielä myöhemmin ton päivityksen alla, että tuntuu siltä, ettei kaikki ole ihan niinkuin pitäisi. Ei varmaan, ainakaan Syyriassa!

Mun olisi pitänyt sitoa sormeni teipillä, koska nyt sitten oli pakko kommentoida tuohon. Poistin tosin senkin kommentin paria tuntia myöhemmin, koska se ei ehkä ollut kaikkein ystävällisimmin sanottu.

Kyllä, tosiasia on, että suurin osa turvapaikanhakijoista on miehiä. Mutta en ymmärrä miksi ihmiset jankuttavat siitä koko ajan. Vieläkin. Kun Kosovon albaaneja tuli suurin joukoin Suomeen joskus 90-luvun lopussa, ne oli silloinkin miehiä. Kyllä niitä naisia ja lapsiakin riittää, vaikka eivät Suomen vastaanottokeskuksissa näykään. Ja mitä väliä sillä on onko ne miehiä vai naisia. Miksei mies voisi olla pakolainen? Vai tarviiko sillä pakolaisella olla tutti suussa, ennen kuin sitä halutaan auttaa?

Silloin jo kun kävin Jerashissa, siellä oli pakolaisleiri täynnä. Epäilin nyt Jordaniassa olevan melkoisesti naisia ja lapsia, ja tämän lähteen mukaan niin voisi tosiaan olla: http://www.savethechildren.org/site/c.8rKLIXMGIpI4E/b.8721487/. Jordaniassa pakolaisten määrä on hiukan eri tasoa kuin Suomessa, ja voin kertoa, etteivät jordanialaisetkaan ole tilanteesta iloisia.

Toinen mua ihmetyttävä asia näissä pakolaisvastaisissa propagandoissa on älypuhelinten ihmettely. Jos Suomeen tulisi sota, niin lähtisitkö itse älypuhelin kädessä pakoon, vai jättäisitkö sen puhelimen kotiin? Musta vaikuttaa siltä, että Suomeen tulleet turvapaikanhakijat on tavallisia ihmisiä, jotka pakenee sotaa omista kodeistaan. Miksi meillä on joku sellainen mielikuva, että turvapaikan hakijan tulee olla köyhä ja riutunut eikä se ainakaan saa omistaa kännykkää?

Meidän pitäisi nyt heti lopettaa itkeminen siitä, että turvapaikanhakijoita tulee Suomeen. Suomi ei voi sulkea rajoja ja eristäytyä tässä kriisissä. Mutta en mäkään ymmärrä sitä, että kielteisen päätöksen saanut saa mahdollisuuden vapaaehtoiseen paluuseen, siitä hyvästä rahaa, ja pari virkavallan edustajaa saattamaan sitä lennolla kotimaahansa. Se kuulostaa kalliilta ja hitaalta prosessilta. Meillä on tässä paljon parannettavaa, mutta aika monen pitää lähteä omasta pääkopasta liikkeelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.