Naisen asema eri kulttuureissa

LiljojaTäytyy sanoa, että ihmisten tapaaminen eri kulttuureista on joskus todella avartavaa. Viime päivinä esiin on noussut naisen asema.

Oltiin yhden suomalaisen ja yhden etiopialaisen naisen kanssa edellisviikolla tenniksen jälkeen vähän kahvilassa parantamassa maailmaa. Etiopialainen kysyi meiltä suomalaisilta, että miten me koetaan tämä saksalainen kulttuuri työyhteisössä ja sen ulkopuolella näin naisen näkökulmasta. Oltiin molemmat samoilla linjoilla siitä, että saksalainen yhteiskunta on melko hierarkinen ja vanhanaikainen, ja naisen asema on selvästi miestä heikompi. Täällä oletetaan, että nainen hoitaa kodin ja lapset, ja se näkyy hyvin monessa paikassa, esimerkiksi vaikka ruokakaupassa. Sen leuka loksahti auki, koska sen mielestä täällä on niin hyvä tasa-arvo ja nainen voi päästä samaan asemaan kuin mies, jos niin haluaa. Täällä on jopa Angela Merkel!

Miten ihmiset voi ajatella samasta asiasta niin eri tavalla? Me tullaan eri maista ja katsotaan asioita pelkästään senkin vuoksi eri tavalla. Ihan sama kuin jos huoneen keskellä olisi roskakori ja sen ympärillä seisoisi neljä ihmistä. Yksi heittäisi paperitollon kohti roskista, mutta se meneekin vähän yli. Sen ihmisen mielestä se paperitollo lensi roskiksen taakse. Mutta siellä vastapäätä seisova ihminen näkee sen paperitollon roskiksen edessä. Molemmat ovat oikeassa ja silti paperitollo ja roskis kököttävät paikoillaan juuri siinä, missä ne ovat. Näkökulma vaan on eri.

Etiopialainen kertoi, että sen eräs naispuolinen tuttu on Marokosta, ja sillä on ollut töissä vähän ongelmia. Marokkolainen kuulemma valittaa usein sitä, että afrikkalaiset naiset tyhmiä ja sen vuoksi hänellekin käy aina huonosti. Etiopialainen tietenkin otti siitä pienen herneen omaan sieraimeensa, koska hänkin on afrikkalainen nainen, mutta ei pidä itseään sen vuoksi vähempiarvoisena kuin kuka tahansa muu. Jos ei arvosta itseään (naisena), niin miksi kukaan muukaan arvostaisi?

Sunnuntaina meillä oli ihanien naisten kanssa brunssi. Kaikkein mielenkiintoisin keskustelu oli erään intialaisen kanssa, sillä se kertoi miten etuoikeutettu hän tuntee olevansa, kun hänen vanhempansa ovat antaneet hänen opiskella ja tulla Saksaan. Elämä Intiassa on naisen silmin hiukan eri, mitä meillä Suomessa. Se sanoi, että lain mukaan lapset perivät vanhempansa tasavertaisesti, mutta käytännössä koko omaisuus menee pojalle. Naisen pitää löytää hyvä aviomies pitämään huolta itsestään, eikä järjestetyt avioliitot ole nykyäänkään harvinaisia. Naiset eivät voi liikkua ulkona yksin, etenkään illalla, ja jos johonkin haluaa mennä, pitää pyytää veli mukaan saattamaan. Jos jossakin on sellainen harvinaisuus kuin tanssiravintola, vain miehet voivat mennä sinne ja tanssia keskenään. Naisilla ei ole sinne mitään asiaa. Nainen on Intiassa niin eriarvoisessa asemassa, että sitä on suomalaisen vaikea edes ymmärtää.

Brunssilla ollut australialainen kertoi, että hänellä on töissä meneillään projekti Etiopiaan ja heillä kävi etiopialaisia vieraita. Etiopiassa naiset otetaan aikaisin pois koulusta, jos ne pääsevät sinne lainkaan, koska naisia tarvitaan hoitamaan koti ja ruumiiliset työt. Näillä etiopialaisilla miehillä oli siis hivenen vaikeuksia kuunnella projektijohtajaa, joka sattui olemaan nainen. Ne naiset, jotka etiopiassa korkeasti kouluttautuvat, suuntaavat usein ulkomaille parempien töiden perässä, aivan kuten mun etiopialainen tenniskaverini. Muutos naisen asemassa maassa on sen vuoksi entistä hitaampaa.

Olen kuullut näistä asioista, naisten asemasta Intiasta ja vähäisestä koulutuksesta Etiopiassa, monta kertaa aiemminkin, mutta se koskettaa enemmän, kun joku kaveri kertoo omakohtaisia kokemuksia aiheesta. Ensimmäinen tunne mun mielessäni ei ollut ylpeys siitä, mikä tilanne Suomessa on, vaan häpeä. Hävettää, että meillä on ihmisiä, erityisesti naisia, jotka valittavat elämäntilanteestaan ja eivät kouluttaudu, vaikka siihen annetaan kaikki avaimet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.