Moottoripyörä on moottoripyörä..

HDViimeksi Suomessa käydessä ehdin avaamaan ajokauden hyvin kylmällä ajolenkillä ja vaihtamaan sen jälkeen pyörään moottoriöljyt. Akku oli tosin ehtinyt tyhjentyä pitkän talven aikana, joten ilman latausta pyörä ei käyntiin hyrähtänyt. Koska ajaminen jäi parin päivän visiitillä vain siihen öljynvaihtoon, pitää akkua latailla varmaan toistamiseen sitten kun vihdoin kesälomalla ajelemaan ehdin.

Täällä mun tekee mieli ajaa, etenkin kun harrikat päristelevät ohi. Mutta yhtään ei tee mieli tulla Suomeen moottoripyöräilemään. Mun mielestä tiet oli jo viime kesänä niin huonossa kunnossa, ettei siitä enää asfaltin kanssa huonommaksi pääse. Olin väärässä.

Lueskelin Trafin sivuilta yhtä vanhaa tutkimusta, vuodelta 2008, aiheesta, ja siinä todettiin jännä asia:

”Eräs huomionarvoinen seikka tuloksissa on, kuinka usein kuljettajat olivat raportoineet tien kuntoon liittyvät tekijät onnettomuuksien syynä – huomattavasti useammin kuin tutkijalautakuntien raporteissa kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien syistä – ja kuinka usein esim. tiellä ollut irtomateriaali liittyi loukkaantumiseen johtaneisiin onnettomuuksiin.”

Suomeksi siis, kuolleet eivät ole olleet kertomassa onnettomuudesta eikä onnettomuustutkinta ole niissä tapauksissa nimennyt pääsyyksi tien kuntoa! Jo viime kesänä tästä aiheesta riehuessani totesin, että tien ollessa huonossa kunnossa kuskin huomio kiinnittyy aivan vääriin asioihin. Kun huomio kiinnittyy väärään asiaan eli tiehen, saattaa jokin muu asia jäädä havainnoimatta tai sen havainnoiminen hidastua merkittävästi. Eikö teiden kunnolle voisi vihdoinkin tehdä jotain?!

Mun kummipoikani, 1,5-vee, on tottunut näkemään harrikoita kotona ja naapurissa. Mamman luona kyläilessään poitsu näki ekaa kertaa siellä tallissa olevan vanhan moottoripyörän, joka ei ollut samaa merkkiä. Arvatkaa mitä se siihen sanoi?

”Skootteri!”

4 vastausta artikkeliin ”Moottoripyörä on moottoripyörä..

  1. Kyllä ne tiet täällä paikoin on tosiaan huonossa kunnossa ja yhtäkkiä tiessä onkin reikä tai nyppylä niin varovainen pitää olla ettei tuu lipat. Ja niin totta että pitäis pystyä kattoon muuallekkin välillä kuin tien pintaan. Varmaan tuo routa yks syypää mutta myös nykyajan kiireellä korjaaminenkin. Mukavia ajeluita sinne!

  2. Meidän koirat haukkuu kaikki pihan ohi ajavat kaksipyöräiset paitsi Harrikat ja lapset puhuvat sujuvasti oikeista pyöristä ja muoviluodeista =D Lasten ja koirien suusta kuuluu totuus.

    Tuo teiden kunto on jotain ihan järkyttävää ja kun siihen yhdistetään vielä mutkat ja irtosora, yhdistelmä on pahimmillaan tappava. Eilen ja tänään onmuuten ollut loistosää mopoilla, mutta pessimisti ei pety, eiköhän se taas kohta synkkene 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.