Miltä tuntuu ajaa harrikalla?

Niin paljon kuin mä tykkäänkin ajella porukalla kavereiden kanssa, yksin ajaminen on joskus melkoinen nautinto. Silloin kun perse ei puudu, hämähäkki ei kiipeile visiirissä, hanska ei ole huonosti tai päätä ei särje. Silloin kun aurinko paistaa mustaan visiiriin ja lämmittää nahkatakkia hienoisen tuulenvireen pitäessä kuitenkin lämpötilan ideaalina.

Harmaa asfaltti kiitää renkaiden alla ja hienoinenkin painonmuutos mutkassa riittää kallistamaan pyörää tien suuntaisesti. Avaimet heiluvat virtalukossa tuulen mukana ja vauhdin kasvaessa ilmavirta ottaa kiinni hartioihin ja kypärään. Ilman korvatulppia pyörän moottorin äänen kuulee kunnolla eikä oikeaa vaihdetta tarvitse hakea. Juuri tankatun pyörän bensan haju sekoittuu teiden varsilla kasvavien kukkien tuoksuun sekä kauempaa pelloilta ja maatiloilta tulevaan lannanhajuun.

Fyysisten tekijöiden kuten lämmön, ilmanvirran, tuoksujen ja äänen lisäksi harrikalla ajamisessa on jotain muutakin. Yksin ajaessa ei tarvitse sopia kenenkään kanssa minne ajetaan. Tie on avoinna. Mielessä voi pyöriä ajatus suunnasta, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Kun pienet valkoiset pilvet taivaalla näyttävät pysyvän paikoillaan, ei sadettakaan tarvitse pelätä. Ainoa asia, johon ajatukset keskittyvät, on ajaminen.

Harrikkaa ajaessa pää tyhjentyy kaikesta muusta ja asiat asettuvat oikeaan perspektiiviin. Aika menettää merkityksensä. Tärkeintä on juuri se hetki. Aistit terästäytyvät ja tiukemmat mutkat tuovat ajamiseen haastetta, joka tuntuu siltä, kuin elämä virtaisi joka sisäänhengityksellä enemmän ja enemmän keuhkoihin. Vartalo ohjaa pyörää hienovaraisin liikkein lähes automaattisesti. Silmät tarkkailevat muuta liikennettä, tietä ja teiden pientareita, mutta kypärän sisässä on yksin oman päänsä kanssa, miltein näkymättömänä muulle maailmalle. Ilmavirta suhisee. Hymyilyttää. Ihminen on onnellisimmillaan harrikan selässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.