Miksi en enää ikinä ratsasta elefantilla

Thaimaassa mä päädyin tosiaan ratsastamaan elefantilla, ensimmäistä ja viimeistä kertaa elämässäni.

Elefantti

Mun elefanttiratsastuskokemus oli ihan kiva sinänsä, elefantit käyskentelivät lauhkeina joen rannassa ja päädyinpä mä sen elefantin selässä keskelle jokeakin sillä välin kun mun kuski meni ottamaan musta kuvaa rannalle. Se kuski katosi mun näkyvistäni ja jätti mut yksin sen pollen kanssa sinne joelle. Se oli pelottava hetki, koska mä en luottanut siihen elefanttiin ja vielä vähemmän siihen kuskiin. Se oli mennyt tekemään mulle kukkaseppelettä, josta se tietenkin olisi halunnut rahaa vaivanpalkaksi. Mä kyllästyin tähän ihmisten ”ystävällisyyteen” jo Bangkokissa, joten meistä ei sen kuskin kanssa tullut ystäviä. Silloin mä olin kuitenkin iloinen siitä kokemuksesta elefanttien parissa ja ajattelin vaan, että onpahan taas yksi jännä asia bucket-listalta tehtynä. Mutta mä en ymmärtänyt miksi turistien pitäisi lopettaa moinen touhu kokonaan.

Vasta vuosia myöhemmin Intiassa mä näin miten pahasti elefantteja sörkittiin kepeillä turistien ratsastaessa niillä. Yhden elefantin poskessa oli iso reikä siitä tökkimisestä. Siellä mä kieltäydyin menemästä elefantin selkään ja mulle jouduttiin järjestämään vaihtoehtoinen kyyti Jeepillä.

Mä en Thaimaassa ollessa tiennyt miten elefantinpoikaset koulutetaan tuohon ratsastusturismiin, miten elefanttien tahto murretaan, ja miten ne käyttäytyvät lauhkeasti, koska ne muistavat ikuisesti sen satuttamisen, joka niille on tehty. Kun mä katson elefantteja silmiin, mä näen viisautta. Ja mä en halua olla enää ikinä osallisena satuttamassa noita viisaita eläimiä.

Joku voisi nyt aika helposti kritisoida mua, että mähän olen lihansyöjä, käytän nahkavaatteita ja harrastan kalastustakin. Miksi teen niin, mutta alan saarnaamaan jostain elefanteista? Siksi, että tämä on kidutusta. Sille elefanttien ”koulutukselle” on jopa oma nimensä, pajaan. Pistäkää se googlen kuvahakuun tai youtubeen, jos haluatte ymmärtää mun pointin.

Mä en ole menossa Thaimaaseen enää uudelleen, mutta jos mä menisin, valitsisin elefanttiratsastuksen sijaan vierailun Elephant Nature Parkissa, jossa kaltoinkohdellut elefantit voivat viettää eläkepäiviä ja turistit pääsevät kylvettämään ja ruokkimaan niitä. Se olisi kokemus, josta voi olla ylpeä.

Te, jotka ette ole vielä elefantilla ratsastaneet, olkaa fiksumpia kuin mä!

Lisää tietoa elefanttien suojelusta:
http://www.saveelephant.org/
http://stae.org/help-us/

Elefanttiystävällistä turismia:
http://www.elephantnaturepark.org/enp/en

3 vastausta artikkeliin ”Miksi en enää ikinä ratsasta elefantilla

  1. Olipa hyödyllinen kirjoitus, kiitos tästä! Hirveää touhua tuollainen. On siinäkin työ, hakata ja kiduttaa elefantteja. Homman täytyy toimia niin kuin esim. lihantuotannon meillä; eläintä kohdellaan vain kauppatavarana, jolla taotaan rahaa, ja jotenkin pystytään unohtamaan, että nämä ”tuotteet” ovat eläviä, paljolti meidän ihmisten kaltaisia tuntevia olentoja. Eläimen luontaisella koolla, odotetulla eliniällä, älykkyydellä, söpöydellä tms. ei ole mitään arvoa, vain raha ratkaisee. Se jos mikä on kollektiivista hulluutta ihmisissä. Ja ihmisten kun piti olla kaikista viisaimpia!

    • Joo, ei ole kaikkien tuotantoeläinten olot meilläkään varmaan kovin hyvät. Vaahteramäen tilalla kanojen aitaus on niin iso, ettei kaiki kanat koskaan käy siellä toisessa päässä. Lisäksi tiedän yhden ison ja automatisoidun maitotilan, jossa lehmät on ulkona kesäisin. Noi on ehkä poikkeuksia, mutta on kiva tietää, että kuluttajat arvostaa tuollaista ja ovat valmiita myös maksamaan siitä.

  2. Hyvä, että kirjoitit tästä asiasta, näistä pitää puhua. Mä en vielä pari vuotta sitten tullut ajatelleeksi, että norsut todella kärsii tästä hommasta (en siis ole itse vielä nähnytkään norsuja muualla kuin eläintarhoissa), ja ajattelin että olispa ihanaa päästä joskus norsun selkään. Oonhan ratsastanut hepalla ja kamelillakin, heh. No ei oo sama asia, tiedän sen nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.