Mikä Hampurissa on parasta?

Mä olen ehkä yhtä yllättynyt kuin kaveritkin siitä, miten hyvin mä olen kotiutunut saksalaiseen kaupunkiin. En olisi ikinä uskonut. Mulla on nyt vuosi täällä asumista takana, joten ajattelin kertoa teille minkä takia mä rakastan juuri Hampuria, ja mikä Hampurissa on niin ihanaa.

MerimiesSatama

Landungsbrücken tuli mulle tutuksi heti ensimmäisinä päivinä ja niitä maisemia mä katselen lähes joka päivä junalla töihin mennessäni. Siellä on todella kiva hengailla nätillä ilmalla, nähtävää riittää molemmin puolin Elbeä ja myös Elbeltä käsin. Kesäaikaan Landungsbrücken vilisee turisteja, ja joskus myös merimiehiä. Lähellä Landungsbrückeä on sunnuntaiaamuisin kalamarkkinat, Fischmarkt, joka on mielenkiintoinen kokemus sinänsä. Landungsbrückeltä voi bongata myös rakenteilla olevan Elbphilharmonien, joka on on lasinen konserttisali Hafencityn puolella. Elbphilharmonie on hampurilaisten keskuudessa iso vitsi, joka ei tosin naurata ketään. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2007 kuluarviolla €241 miljoonaa, mutta tällä hetkellä arvioidaan, että se voidaan ehkä avata ensi vuoden alussa, jolloin rahaa on kulunut €789 miljoonaa.

Tapahtumat

Viime vuoden aikana mulle tuli tutuksi esimerkiksi neljänä kuukautena vuodessa järjestettävä DOM tivoli, sataman synttärit eli Hafengeburtstag toukokuussa, kesäkuun Hamburg Harley Days ja vanhojen autojen Stadtpark Revival syyskuussa. Kesäaikaan vaikutti siltä, että joka viikko Hampurissa tapahtui jotain. Queen Mary 2 vierailee täällä taas kesällä ja siellä voi vierailla muutamana päivänä kesä-, heinä- ja elokuussa. Urheilutapahtumiakin riittää aina ATP tenniksestä Polo Derbyyn ja St Paulin jalkkismatseihin sekä triathlonista, maratonista, pyöräilystä ja regatasta zombien runiin. Mun kaveri treenaa triathloniin, mutta mä ajattelin treenata Reeperbahnin festareihin.

Shoppailu

Keskustan ostoskadut kuten meikäläiselle sopivat Mönckebergstraße ja Spitalerstraße sekä ikkunaostoksille sopivampi Neuer Wall kokoavat kauppoja kivasti yhteen, mutta silloin harvoin kuin mä shoppailen, suuntaan yleensä ostoskeskukseen. Europa Passage keskustassa ei ole muuten kovin hyvä liikkeiden valikoiman suhteen, mutta siellä on Harley Davidson Store. Mundsburgin pysäkin lähellä oleva Hamburger Meile on se, jonne mä suunnistan silloin, kun on pakko ostaa jotain. On niitä kai paljon muitakin, ainakin Gänsemarkt & Gänsemarkt Passage, Hansenviertel, Jungfernstieg ja Hampurin ulkopuolella olevat outletit. Ja Ikea & Ikean lihapullat.

Yöelämä

Kaikki tietävät Reeperbahnin, mutta muut mielenkiintoiset menomestat ovat Schanze ja Feldstraße. Joillakin on kuulemma tapana lähteä viettämään iltaa Sternschanzeen ja jatkaa aamuyöstä vielä Reeperbahnille, jos menojalka vipattaa, mutta mähän en sellasesta tiedä mitään. Mä tykkään livemusasta ja siihen sopivia paikkoja ovat esimerkiksi Mojo Club, Fabrik, Molotow, Bluesclub, Knust, Rock Cafe, Markthalle ja Große Freiheit 36. Tänä vuonna Hampurissa konsertoivat mm. Bryan Adams, Scorpions ja ZZTop. Arvatkaa mille keikalle mulla on liput?

Puistot, kanaalit ja sillat

Puistoista mä olen kirjoittanut aiemminkin. Stadtpark ja Planten und Blomen on mun lemppareita, mutta pieniä puistoja on joka puolella. Außenalster ja Binnenalster muodostavat ton kaupungin keskellä olevan lätäkön, Alsterin. Sen lisäksi Hampurissa on paljon kanaaleja ja niitä ylittäviä siltoja, kuulemma enemmän kuin Amsterdamissa, Venetsiassa ja Lontoossa yhteensä. Mä aloittaisin heti suppauksen, jos joku lähtisi mulle oppaaksi. Olen nimittäin ihan varma, että eksyisin niihin kanaaleihin samantien.

Liikkuminen

Pyöräily on Hampurissa todella suosittua ja kaupungin omia fillareita saa vuokrata edullisesti. Julkinen liikenne on täällä ihan parasta, junat ja bussit kulkevat todella tiiviiseen tahtiin ja moniin eri suuntiin. Silloin kun kuskit eivät ole lakossa.

Ruoka & juoma

Saksalainen ruoka ei ole tehnyt muhun erityistä vaikutusta, koska kuka tahansa osaa tehdä hyvää schnitzeliä ja perunasalaattia. Mutta ruuan hintataso on se, joka todella pistää silmään näin suomalaiselle. Lounasta saa helposti alle neljällä eurolla eikä esimerkiksi kebabit kustanna paljoa enempää. Viinihän on todella halpaa. Uusiseelantilaista Sauvignon Blancia löytyy kahdeksalla eurolla ja se on puolet siitä, mitä maksaisin vastaavasta Suomessa. Pieniä viinikauppoja on paljon ja esimerkiksi Osterstraßen Vineyard ja Große Elbstraßen Weinland Waterfront ovat kivoja viiniravintoloita.

Historia, nähtävyydet ja kaupunginosat

Hampuri on kokenut kovia historiassa, Störtebeckeristä puhumattakaan, ja Hampurin historia on täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Nähtävyyksiä riittää yllättävän paljon, ja Rathaus-kaupungintalo, Mikaelinkirkko sekä Elben tunneli ovat varmaan niistä tunnetuimmat. Täällä ei ole Chinatownia tai Little Italyä, mutta yksi Portugiesenviertel siinä Landunsbrücken takana riittää oikein hyvin. Siellä on paljon hyviä ravintoloita. HafenCity on erikoinen ja näkemisen arvoinen kaupunginosa Elben varrella. Yksi osa HafenCityä on punatiilisten varastorakennusten muodostama varastokaupunki. Blankenesessä oleva Treppenviertel sen sijaan on kaupunginosa, jossa on hienoja taloja ja paljon, paljon rappusia.

Ihmiset

Mä en tietenkään viihtyisi täällä, jos en tykkäisi hampurilaisista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.