Hampurin viimeinen merirosvo ja Internationales Maritimes Museum

PaattiSadepäivänä Hampurissa on hyvä suunnata kansainväliseen merenkulkumuseoon. Ne raput on meinaan hyvää treeniä sisätiloissa. Yhdeksän kerrosta plus kaikki välikerrokset siihen päälle. Museossa on ihan pikkasen nähtävää sellaiselle, joka sattuu tykkäämään laivojen pienoismalleista. Mun oli pää melkoisen pyörällä viidennensadanseitsemänkymmenenkolmannen pienoismallin jälkeen.

VesikkoMuseo itsessään on tylsähkö muille paitsi pienoismallifaneille. Katseltavia laivoja ja luettavia tekstejä riitti, mutta ei siellä sitten paljon muuta ollutkaan. Interaktiivisin osio taisi olla sukellusveneosastolla kuulunut metallinkalskeinen ääni, joka toi ahtaanpaikankammoiselle mieleen upoksissa olevan sukellusveneen. Pienenä yksityiskohtana bongasin sukellusvenepienoismallien joukosta Suomenlinnan Vesikon.

LegolaivaVähän erilaisempi pienoimalli oli miljoonasta legosta tehty Queen Mary 2. Laivan ympärillä olleet pelastusveneet, trukit ja kontit olivat kivoja pieniä yksityiskohtia. Kaikkien näiden laivojen pienoismallien lisäksi museosta löytyi myös Hampurin satama-alueen ja Bremerhavenin pienoismallit sekä paljon kaikkea muuta mereen liittyvää sälää, esimerkiksi 5MW offshore tuuliturbiinin pienoismalli sekä aseita ja uniformuja.

StörtebekerKlaus Störtebeker oli Saksan Robin Hood -maineinen merirosvo, joka teloitettiin Hampurissa 1400-luvulla. Teloituspaikalla oli myöhemmin rakennustyömaa, josta vuonna 1878 löytyi naulalla lävistetty kallo. Tuon 1400-luvulta peräisin olevan kallon uskottiin kuuluneen legendaariselle Störtebekerille. Kallo oli esillä Hampurin Maritime Museossa vuoteen 2010 asti, jolloin se varastettiin. Kallon varastanut (meri)museorosvo palautti kallon seuraavana vuonna. Störtebeker ei muuten ole kyseisen merirosvon oikea nimi, vaan tarkoittaa ”tyhjentää mukin yhdellä kulauksella”. Ja muki oli siis aikoinaan 4 litran tuoppi. Hyvä nimi merirosvolle – ja oluelle. Nyt tuo kallo, Hampurin oma Mona Lisa, joka siis ehkä kuului tai sitten ei kuulunut henkilölle, jonka nimi ei oikeasti ollut Störtebeker, komeilee taas museossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.