Hampurin palo

Tämän otsikon alle voisin kertoa parikin erilaista tarinaa. Voisin runoilla jotain mun sisäisestä palosta Hampuria kohtaan, mutta mitä jos tällä kertaa otetaankin pieni kurkistus historiaan ja palataan hetkeksi vuoteen 1842.

Hampurin historia kauppakaupunkina kiehtoo mua yllättävän paljon. En ole mikään historiafani, mutta Hampuriin liittyy mahtavia ja traagisiakin tarinoita. Yksi niistä on Hampurin palo, joka tuhosi ison osan keskikaupunkia toukokuussa vuonna 1842.

Alla olevissa kuvissa näkyy palon alkamiskohta ja se suunta, jonne tuuli tuona kohtalokkaana päivänä puhalsi. Palon alkamiskohdasta vasemmalla näkyy nimittäin vanhoja Amsterdamin tyylisiä rakennuksia, jotka eivät tuhoutuneet palossa, ja oikealla modernimpia rakennuksia, jotka uudelleenrakennettiin palon tuhottua aiemmat rakennukset.

Hampurin palo

Hampurin palo

Hampurin palo

Palon uskotaan saaneen alkunsa tuhopolttajan toimesta, tuhopolttajalla oli ilmeisesti jotain hampaankolossa paikallista yrittäjää kohtaan. Hampurin palokunta naapurikaupunkien avustuksella vahvistettuna taisteli tulta vastaan ja ihmiset yrittivät taltuttaa liekkejä kotiensa katoilla, mutta se uhkasi silti levitä kaupungin keskustaan. Joku neropatti keksi, että jos palon tiellä tapahtuu suuri räjähdys, se imee sisäänsä niin paljon happea, että se tukahduttaa palon. Niinpä kaupungintalon sisälle kannettiin tynnyritolkulla mustaa ruutia juuri ennen kun liekit saavuttivat sen. Kaupungintalo räjähti, kuten kävi myös suunnitelmalle palon sammuttamisesta. Eihän se toiminut ja palo jatkoi leviämistään tuhoten lopulta 1/4 kaupungin keskustasta ja tappaen 51 ihmistä.

Hampuri paloi pahasti myös toisen maailmansodan aikana. Uusi kaupungintalo rakennettiin 50 vuotta tuon räjähdyksen jälkeen kun piirrustuksista vihdoin päästiin yksimielisyyteen. Sen arkkitehtinä toimi yllättäen kaupunginjohtajan poika. Mulle väitettiin, että raatihuone selvisi myöhemmin toisen maailmansodan pommituksista, koska se peitettiin maastopeitolla. Mä en ole nyt ihan varma kirjoitettiinko kaikki historiankirjat noin.. Joka tapauksessa toisen maailmansodan aikana Hampuria pommitettiin yötä päivää operaatiossa nimeltä Gomorrah brittien ja amerikkalaisten toimesta. Tuolloin Hampuriin pudotettiin ensin räjähdyspommeja tuhoamaan rakennusten katot ja heti perään tulipommeja sytyttämään tulimyrsky. Pommitukset ja tulimyrsky tappoivat noin 40 000 ihmistä ja tuhosivat paljon rakennuksia. Mahdollisesti sen raatihuoneenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.