Bruce

BruceMulla on kindlessä ladattuna lukemattomia kirjoja, mutta nappasin tämän Brucen kerran lentokentän kirjakaupasta kainalooni, jotta koneessa olisi jotain luettavaa myös laskujen ja nousujen aikana. Voin kertoa, että sillä lentomatkalla ei jännittänyt.

Peter Ames Carlinin kirja on syntynyt yhteistyössä Springsteenin itsensä kanssa ja sen huomaa. Kirja vaikuttaa rehelliseltä kuvaukselta Pomon elämästä, eikä se sorru nostamaan Springsteeniä jalustalle etukäteen.

Vaikka musiikki seurasi Springsteenin mukana jo nuoruudesta, kaikki on kuitenkin ollut hiuskarvan varassa. Aloittelevan artistin elämä ei todellakaan ollut helppoa eikä Springsteen lyönyt itseään läpi ensiyrittämällä. Nykyiset Idolssit ja Voicet antavat ihan hullun kuvan laulajien elämästä. Ei se käy niin, että lahjakas ihminen tuosta noin vaan bongataan telkkariin ja sitten onkin jo eka levy ulkona ja kirkuvat fanit jonossa Baronan oven takana. Jos asiat eivät olisi menneet niinkuin ne menivät, jos koe-esiintyminen Columbialla olisi mennyt pieleen, olisiko Springsteenistä kuitenkin tullut tähti myöhemmin?

Kun Springsteenin ura lähti lentoon Born To Runin myötä, kirja on vauhdikkaampaa luettavaa kuin alussa. Kertomukset tiettyihin biiseihin liittyen ovat kaikkein mielenkiintoisinta luettavaa:

Mutta kun Bruce ensin esitteli Elviksen inspiroiman viisikymmenlukulaisen rockbiisin ”Fire” ja intohimoisen rakkauslaulun ”Because the Night” ja hylkäsi ne sitten molemmat, Van Zandt ei voinut kuin kävellä nuristen pois paikalta. ”Bruce antoi koko ajan pois parasta kamaansa tai ei julkaissut sitä. Se on hänelle hyvin ominaista.” Vaikka Landau toisaalta pitikin silmällä musiikkiteollisuuteen liittyviä asioita – julkisuutta, radiosoittoa, vähittäiskauppoja ja myyntiä – hän ymmärsi silti Brucen päätöksen takana olleen taiteellisen ajatuksen. ”Luulisin hänen epäilleen, että jos ”Fire” olisi otettu mukaan levylle, siitä olisi tullut hittikappale, ja se olisi antanut leiman koko levylle”, Landau selittää. ”Hän ei voinut ottaa ”Fireä” mukaan ja ilmoittaa sitten levy-yhtiölle, ettei siitä voi tehdä singleä. Se ei olisi enää hänen päätettävissään.”

Kirjassa vahvistetaan myös se, että ensimmäisessä persoonassa kirjoitettu The River on itseasiassa kuvaus Brucen siskon Ginnyn elämästä. Ginny tuli raskaaksi 18-vuotiaana ja meni naimisiin Mickey Shaven kanssa. Riverin Ginny kuuli ensimmäisen kerran Madison Square Gardenissa ja luonnollisesti järkyttyi kuulemastaan. Riveristä tuli kuitenkin myöhemmin Ginnyn lempikappale.

Kaikki Springsteenin keikalla olleet tietävät herran lavakarisman, mutta Clemons muisteli asiaa hauskalla tavalla:

”Toiset bändit siihen aikaan halusivat aina päästä takaisin bilettämään”, Clemons sanoo. ”Meille lavalla oleminen oli biletystä. Se oli meidän ilomme. Ei se se, mitä saattaisi tapahtua keikan jälkeen. Me annoimme kaikkemme lavalla, koko ajan.” Clemons vannoi myös, että kun he tuonna vuonna esiintyivät Atlantassa ja Bruce näki fanien alkavan virrata käytäville, hän ryntäsi ulos ja pinkoi teatterin ulko-ovelle, jossa hän käski yleisön palata paikoilleen. ”Ei tämä vielä ole loppu!” Tämä kuulosti epäilyttävältä, mutta Clemons vannoi tarinan olevan totta.

Mä en ainakaan epäile tuota yhtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.