Beduiinileirillä

Petran lisäksi yksi Jordanian reissun ehdottomista kohokohdista oli jeeppisafari Wadi Rumin aavikolla ja beduiinien leirillä yöpyminen. Ne Petrassa pörränneet kajalia silmiinsä vetäneet beduiinit eivät kuulemmat olleet aitoja, ja sen merkittävimmän eron huomasi maallikkokin helposti. Oikeat beduiinit käyttäytyvät hyvin rauhallisesti eivätkä puhu juuri mitään.

Meidän ryhmään kuului uusiseelantilainen laivastotyyppi nimeltä Shiv. Se osti jo reissun alussa koristellun beduiiniveitsen, ja odotti beduiinien tapaamista mielenkiinnolla. Oppaamme Ayman kertoi, että beduiinit pitävät veistä asunsa etupuolella eivätkä koskaan ota sitä esiin – elleivät todella aio käyttää sitä. Yöllä leirinuotiolla istuessamme Shiv lähti hakemaan kylmälaukusta lisää olutta samaan aikaan kun beduiini lähti hakemaan lisää polttopuita. Shiv ja beduiini palasivat takaisin nuotiolle samaan aikaan ja vaikka nuotiota ympäröivillä patjoilla oli hyvin tilaa, oli hieman epäselvää kumpi istuu mihinkin. Shiv näytti beduiinille, että tämä istuisi ensin, ja beduiini näytti Shiville, että istu vaan. Ayman huusi Shiville: ”Sit down before he pulls out the knife!” ja Shiv tipahti patjalle välittömästi. Beduiinit eivät osallistuneet englanninkieliseen keskusteluun ollenkaan, mutta kun ihmettelin kaukaa kuuluvaa ulinaa, katsoi beduiini mua nuotion toiselta puolelta ja sanoi: ”Dog.”

Ayman valaisi meitä beduiinien vieraanvaraisuudesta, ja siitä miten nämä kommunikoivat hyvin vähällä puheella. Vieraat beduiinileirissä ovat turvassa, sillä beduiinit puolustavat vieraita kaikelta, myös poliisilta. Ruoka kokattiin maan alla perinteiseen tapaan ja etenkin lammas oli todella hyvää.

Katseltiin tähtiä ja Shiv bongasi ensimmäisenä taivaalta tähdenlennon.

beduiinileiri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.