Airbus vs Boeing

Tutustuin yhteen amerikkalaiseen naapuriini tällä viikolla. Talo tuntuu olevan täynnä Airbussin työntekijöitä, joten nyt sain tilaisuuden kysellä niiden kuvioista tarkemmin.

Finnairin ensimmäinen A350 jo rullaili Airbussin tehtaalla Tolousessa, joten siitä mallista tulee vielä kunnon haastaja Boeingin 787:lle. Molemmat on tarkoitettu pidemmille matkoille, vaikka lentävätkin vain kahdella turbiinilla. Nelimoottorisen jätin A380:n myynti ilmeisesti takkuilee etenkin Amerikassa, jossa kotimainen 747 on ollut valttia. Lisäksi tietysti Boeingin valmistuskustannukset lasketaan dollareissa ja Airbussin euroissa. Airbus päätti jo aiemmin parantaa olemassa olevaa pienempää A320 mallia uusilla moottoreilla, ja tähän näiden skabaan liittyy tuo jenkkien ryntäys mun naapurustooni. Eurooppalainen Airbus valmistaa nyt Airbusseja Jenkeissä dollarikustannuksilla tarkoituksenaan haastaa Boeing erityisesti A320 mallilla P-Amerikan markkinoilla, kotimaisella tuotteella. Ja nämä mun naapurit ovat täällä Hampurissa oppimassa Airbussin prosesseja ja tapoja, joilla eurooppalainen tietotaito siirretään Yhdysvaltojen tehtaalle. Alabamaan, mikä selittänee bootsit ja stetsonit.

Mun lentopelkoni sai naapurissani aikaan varsinaisen naurunpyrskähdyksen, etenkin kun ilmoitin luottavani enemmän vanhoihin Boeingeihin kuin uusiin tietokoneohjattuihin Airbusseihin. Tietoisku kolmesta päätietokoneen varajärjestelmästä ehkä vähän rauhoitti mieltä. Mutta sitten kun kuulin millaista keskustelu huollon ja lentäjien välillä on, aloin taas epäillä sitä suurinta epävarmuustekijää lentämisessä – ihmisiä. Ei ne netissä pyörineet lentäjien virherapotit ole kovinkaan kaukana todellisuudesta. Pelottavinta oli kuitenkin ehkä kuulla se, että edes Airbussin oma työntekijä ei hyppäisi Kiinassa valmistetun Airbussin kyytiin. Apuva. Voisiko niihin koneisiin ja ebookersin varausjärjestelmään samantien lisätä sellaset ”Made in China” tai ”Made in Europe/USA” -merkit konetyypin perään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.